Feedback sau critică! În ce proporție le folosiți zilnic?
Pentru a ne orienta în lume operăm cu un sistem de filtre reprezentat de un set de crezuri pe care îl “împrumutăm” de la cei din jur și îl adaptăm cu o anume frecvență în funcție de sistemul social, politic și economic în care operăm, creându-ne un sistem de referință unic. Și una dintre primele întrebările ce poate să ne apară în minte este: cum știm când este momentul potrivit de a ne actualiza filtrele și cum facem asta?
Atribuim semnificație evenimentelor prin asocierea de informații și concepte și ne așteptăm ca oricine altcineva să interpreteze evenimentele în mod similar modelului nostru de referință. Atunci când o persoană apreciază că modelul său de referință este “cel mai potrivit” se va strădui în mod natural să-l exporte și să-l promoveze tuturor celor din jur chiar dacă aceștia au alte perspective și nevoi. Acesta este și motivul pentru care uneori simțim rezistență din partea unei persoane sau a unui grup la ceea ce propunem în ciuda buchetului de bune intenții pe care îl avem. Agitația interioară generată de caruselul emoțiilor neresursă asociate unor crezuri limitative compune un tablou ce semnalizează atingerea unuia sau a mai multor crezuri limitative care ar putea fi actualizate.
Prin comunicare verbală și nonverbală o persoană răspunde la modelul transmis de către o altă persoană. Atunci când o persoană simte nevoia să se valorizeze pe sine prin devalorizarea altei persoane cu privire la roluri, competențe, rezultate filtrează acele elemente ce evidențiază “golurile/minusurile” percepute și le transmite imediat fără a căuta să înțeleagă și perspectiva celuilalt cu privire la aceeași situație. Și atunci apare întrebarea dacă critica este folosită doar ca un instrument de a “avertiza și încuraja” pe cineva să găsească mai multe opțiuni din care să aleagă în mod diferit sau este și un instrument de a acumula putere, de a judeca și chiar de a pedepsi, restabilind astfel o situație apreciată ca fiind “normală”?
Atunci când o persoană consideră că libertatea de exprimare și acțiune este esențială, oferă feedback direct persoanelor din jur, indiferent de vârstă, roluri, competențe și rezultate ale acestora, prin recunoașterea realizărilor obținute, identificarea și accentuarea acordurilor ce operează deja, precizarea obiectivelor comune și explorarea posibilelor opțiuni de dezvoltare personală și de creștere a performanței în funcție de oportunitățile ce apar mereu. Chiar și atunci când diferențele se păstrează sunt evitate situațiile conflictuale prin căutarea acelor opțiuni ce pot conduce la un acord al părților. Ideea nu este ca cineva să cedeze ci să construiască împreună un model diferit de al fiecăruia însă care prin elementele sale mulțumește într-o măsură cât mai mare fiecare parte iar emoțiile neresursă (negative) sunt reciclate și transformate în emoții resursă (pozitive).
Cui se adresează:
- grup de 15 – 27 adolescenți între 14 – 19 ani cu acordul părinților
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: gratuit pentru adolescenți
Dată:
- grup de 15 – 27 adulți
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: 500 lei/persoană
Dată:
Întrebări
În ce proporție folosiți feedback-ul și critica în comunicarea zilnică cu voi înșivă și cu ceilalți?
În ce măsură vă doriți să oferiți mai mult feedback și mai puțină critică?