Management piramidal versus management participativ
Indiferent de domeniul în care activăm și de tipul activității desfășurate auzim aproape zilnic despre nevoia unui management performant. Și fiecare dintre noi are propria reprezentare cu privire la ceea ce poate să însemne asta după ce caută unele definiții pe Google. Însă o reprezentare asemănătoare sau similară cu privire la conceptele abstracte cu care operează un grup de oameni ce lucrează împreună, îi ajută să construiască mai ușor ceea ce și-au propus.
Folosind una dintre definițiile existente, prin management înțelegem dezvoltarea de relații de cooperare într-o structură organizată legal (companie, organizație) care prin implementarea unor procese convenite asigură obținerea unor rezultate așteptate (produse și servicii), exprimate ca o măsură a obiectivelor organizaționale stabilite.
Spre exemplu dacă o companie își propune să fie profitabilă, rezultatul financiar de la sfărșitul anului indică dacă profitul obținut se corelează cu obiectivul stabilit anterior.
În ultimii ani datorită oportunităților deschise printr-o tehnologie tot mai inovatoare managementul piramidal este înlocuit treptat în companii cu un management participativ iar această tendință se accelerează pe măsură ce tinerele generații ajung pe piața muncii. Caracteristicile celor două tipuri de management sunt prezentate în tabelul de mai jos:
Managementul participativ are două componente și anume managementul strategic și cel operational ce sunt inseparabile așa cum sunt cele două fețe ale unei monede. Managementul strategic este preponderant flexibil, adaptat constant la contextul dinamic în care funcționează compania sau organizația și este corelat cu viziunea. Este responsabil de stimularea unor relații de colaborare iar procesele externe (activități și proceduri) derulate sunt transparente și coerente. De asemenea prioritizarea și sincronizarea activităților asigură o încărcare optimă pentru fiecare persoană în cadrul unei echipe.
Managementul operational folosește cadrul pregătit prin managementul strategic fiind preponderent standardizat și centrat pe implementarea proiectelor. Oferă un feedback relevant managementului strategic prin înregistrarea de minute ale întâlnirilor periodice. Atunci când apar sincope de relaționare și apare nevoia unei consultări sunt solicitate întâlniri cu persoanele relevante pentru a discuta și a căuta opțiunile posibile pentru fiecare situație. Nivelul de colaborare și încredere este apreciat periodic de fiecare persoană și prin intermediul unor chestionare de feedback. O reprezentare grafică a managementului participativ este prezentată mai jos:
Managementul participativ devine performant atunci când este “testată realitatea” prin folosirea mai multor perspective și anume cea organizațională, cea de echipă atunci când în companie sunt mai multe echipe și perspectiva individuală. Aceste perspective pot fi accesate în orice ordine. Fiecare dintre aceste perspective “testează realitatea” folosind anumite filtre ce intensifică unele aspecte și le estompează pe altele. Tocmai de aceea explorarea fiecăreia dintre aceste perspective și apoi integrarea acestora conduce la o “îmbogățire a realității percepute” iar probabilitatea de a face o alegere optimă crește.