Obiceiurile: când prieteni și când adversari?
Folosind memoria asociativă și testând diferite criterii de selecție ne dezvoltăm pe măsura trecerii timpului un complex de preferințe și aversiuni ce sunt determinate sau influențate puternic de emoțiile asociate acestora. Emoțiile sunt automate și sunt vizibile producând modificări fiziologice specifice fiecărei experiențe (modificarea ritmului cardiac, a respirației, a temperaturii cutanate, a transpirației etc.). Au rolul de a ne ajuta să ne păstrăm integritatea corpului și a statutului obținut, prin reacții rapide.
Atunci când rezultatele obținute sunt pe măsura dorințelor, repetăm aceleași experiențe mereu și mereu, dezvoltând obiceiuri. Cuvântul obicei este un concept abstract ce încearcă să descrie un anume lanț de comportamente asociate între ele și prezente în viața noastră de zi cu zi. De obicei dormim în aceeași cameră, în aceeași parte a patului, ne trezim relativ la aceeași oră, avem preferințe pentru anumite produse alimentare, gătim de cele mai multe ori într-un mod similar, preferăm să ne așezăm la masă în același loc când au loc întâlniri, ținem telefonul mobil în aceeași mână atunci când îl folosim, călătorim pe același traseu spre locul de muncă, deschidem televizorul pe aceleași programe. Și lista poate continua aproape la nesfârșit. Obișnuințele operează atât la nivel individual cât și la nivel organizațional.
Obiceiurile (automatismele/procedurile) pot fi “parteneri ideali” atunci când sunt folosite ca răspuns la un context (spațiu și relații) similar celui în care au devenit necesare, confirmând performanța atinsă. Cultura organizatională în cazul unei companii este expresia procedurilor (obiceiurilor) promovate și respectate în acea companie. Procedurile sunt esențiale pentru că asigură un model organizat de desfășurare al proceselor externe și avantajează managementul operațional.
Obiceiurile (automatismele/procedurile) devin “sabotori perfecți” atunci când sunt folosite ca răspuns la un context (spațiu și relații) diferit celui în care s-au format, limitând performanța așteptată. Prin repetare obiceiurile (automatismele) se consolidează și se pot “fixa” atât de puternic încât pot ține “prizonieră” o persoană, un grup sau o organizație indiferent de mărimea acesteia, atunci când are loc o modificare a contextului. Între 50 – 70 % dintre firmele ce elaborează un plan al schimbării se blochează la implementarea acestuia și renunță, provocând managementul strategic să găsească opțiunile potrivite.
Cui se adresează:
- grup de 15 – 27 adolescenți între 14 – 19 ani cu acordul părinților
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: gratuit pentru adolescenți
Dată:
- grup de 15 – 27 adulți
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: 250 lei/persoană/zi
Dată:
Întrebare
Cum poate o persoană, un grup sau o organizație să anticipeze schimbările semnificative din mediul natural, economic, social, financiar ce pot avea impact direct asupra sa, astfel încât să detecteze momentul cel mai potrivit pentru a reajusta procedurile (obiceiurile) iar acestea să răspundă în mod optim la nevoile sale?