Stresul: agonie și extaz
Diferența dintre ceea ce ne dorim și ceea ce putem obține descrie conceptul de stres (Marcia Hughes). Aceasta poate fi percepută ca o provocare și stimulează căutarea de opțiuni pentru a o gestiona sau poate fi percepută ca o problemă și atunci sunt activate mecanismele de apărare.
Atunci când discrepanța dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem este percepută ca fiind relativ mare și există o anume îndoială cu privire la competențele proprii, stresul funcționează ca o forță copleșitoare ce limitează competențele deținute. Mai mult decât atât nivelul de stres este amplificat printr-un dialog intern acuzator, ceea ce poate bloca eliberarea energiei necesare pentru manifestarea optimă a competențelor și inducerea unei stări de confuzie și tensiune. În asemenea situații evenimentele se derulează cu o viteză ce este percepută a fi mare iar noi suntem mai mult spectatori decât jucători ce pot interveni și modifica această experiență. Pentru evitarea intrării într-o stare limitativă semnificativă, concentrarea pe detalii prezente și apropiate (în cazul alergătorilor de maraton de a alerga spre exemplu până la prima curbă a drumului fără a reflecta la numărul kilometrilor rămași de parcurs), permite eliberarea energiei necesare pentru a continua și a se concentra tot mai mult pe alergare, încurajându-se la fiecare pas și chiar imaginându-se suspendat de un balon care îi susține greutatea.
Atunci când discrepanța dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem în prezent este percepută ca fiind rezolvabilă sunt căutate opțiuni ce includ și unele riscuri estimate și asumate, stresul funcționează ca o forță propulsoare ce contribuie la obținerea energiei necesare pentru a depune efortul suplimentar spre obiectivul propus. În acest fel energia propulsoare se combină cu energia atractoare generată de amintiri asemănătoare activate de memorie sau de către experiențe imaginate generând acea forță necesară ce orientează persoana în direcția schimbării. Dacă manifestarea competențelor existente se echilibrează cu provocarea experienței trăite și cele două râmân în echilibru apare starea de experiența optimală sau de flux ce asigură trecerea la o performanță crescută. Și din momentul în care o anume stare a fost accesată o dată este posibilă repetarea experienței și chiar îmbunătățirea performanței obținute și folosirea acesteia ca bază pentru alte experiențe optimale.
Cui se adresează:
- grup de 15 – 27 adolescenți între 14 – 19 ani cu acordul părinților
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: gratuit pentru adolescenți
Dată:
- grup de 15 – 27 adulți
Perioadă desfășurare: 2 zile de weekend (sâmbătă și duminică) de la 10 la 20.
Cost: 250 lei/persoană/zi
Dată: